Om Panoptikon

Hvad er Panoptikon?

Panoptikon er et nyhedsbrev, som beskæftiger sig med overvågningssamfundets udvikling og kampen for privatliv. To emner, som får for lidt opmærksomhed i det brede mediebillede, men som får lov at udfylde al spaltepladsen her på Panoptikon.

Det månedlige nyhedsbrev kommer til at bestå af egne artikler, der tager vigtige emner og historier under lup. I hvert nyhedsbrev vil du også kunne finde et overblik over seneste nyt indenfor overvågning og privatliv fra Danmark og verden.

Panoptikon er først og fremmest at finde i din indbakke, men du kan også finde alt indholdet her på hjemmesiden. Det hele er gratis.

Panoptikon er tilmeldt Pressenævnet og følger de vejledende regler for god presseskik.

Hvad er formålet med Panoptikon?

Panoptikon er stiftet med tre mål for øje:

  • At bidrage til at løfte den danske samtale om privatliv og overvågning
  • At være et konstruktivt forum for debat om, hvordan vi finder en bedre balance mellem det nødvendige onde, som overvågning er for kollektivet, og det gode, som privatlivet er for den enkelte
  • At tilstræbe altid at lave fri, magtkritisk og grundig journalistik

Hvor kommer navnet “Panoptikon” fra?

Navnet Panoptikon er hentet fra en bog med samme titel fra 1791 af den britiske filosof Jeremy Bentham.

I denne bog beskriver Bentham en særlig type fængsel, hvor overvågningen er total, og der ikke eksisterer noget privatliv for de indsatte.

Panoptikonfængslet er konstrueret på en sådan måde, at en enkelt fangevogter kan overvåge alle de indsatte i fængslet, mens han selv forbliver skjult. Selvom fangevogteren selvsagt ikke kan holde øje med alle de indsatte på én gang, kan de indsatte aldrig vide, hvornår de bliver overvåget.

En af Jeremy Benthams oprindelige arkitektplaner for et panoptikonfængsel.

Derfor bliver de nødt til at opføre sig som om, at de er genstand for konstant overvågning. Idéen med panoptikonfængslet, som Jeremy Bentham udviklede sammen med sin bror Samuel, var således at bruge overvågning til at disciplinere de indsatte i fængslet.

Siden 1791, hvor panoptikonfængslet blev beskrevet i bogform, er det blevet et bredt anvendt billede på det overvågningssamfund, vi lever i, og på den påvirkning, som overvågning kan have på individer.

Hvem står bag Panoptikon?

Jeg hedder Claes Kirkeby Theilgaard, og det er mig, der står bag Panoptikon. Jeg er født i år 2000 og er derfor vokset op i en verden med tiltagende overvågning og aftagende privatliv.

Kampen for privatliv og debatten om overvågning ligger mig meget på sinde, og det er derfor jeg har startet Panoptikon.

Jeg har tidligere arbejdet som chefredaktør på medierne 180Grader og Indblik. Nu studerer jeg og arbejder jeg med kommunikation. Derudover er jeg debattør og medlem af Dataetisk Ungeråd.

Claes Kirkeby Theilgaard, stifter af Panoptikon.

Tilmeld dig Panoptikon

Få Panoptikon direkte i din indbakke.
jamie@example.com
Tilmeld